Gençliğin Eğitim Problemi
1- Bir İslam medeniyeti olan ülkemizde okullarda hâlâ yaratılış evrim ile açıklanmaktadır. Gençler bu derslerin etkisinde kalıp yaratılışı inkâr ediyorlar.
2- Televizyon kanallarında gün boyu belgeseller aracılığıyla evrim teorisine vurgu yapılmaktadır. Hayvanların birbirlerinden türediği, insanın da maymundan türediği fikri özellikle vurgulanmaktadır. Ntv belgeselleri hep bu yönde
3- Dünya klasikleri adı altında hıristiyanlık reklamı yapılmakta, doğu medeniyetine ait binlerce nadide eser ihmal edilmektedir. Burada batının edebiyatta ne kadar yüksekte olduğu vurgulanmaktadır.
4- Meb tavsiyesi olduğu için okullarda öğretmenler öğrencilere özellikle batı klasiklerini okumalarını tavsiye etmektedir. Batı klasikleri okumayan öğrenci değersiz muamelesi görmektedir.
5- Öğrenci konulu dizi ve filmler aracılığıyla örnek öğrenci modelleri sunulmaktadır. Dikkat ederseniz bu yayınlarda çalışkan öğrenci modeli yoktur. Hep kızların erkek kavgası, erkeklerin kız meseleleri ve cebinde parası olmadığı halde kafeteryalarda oturma sahneleri vardır.
6- Dizi ve filmlerde rol-model öğretmen ve müdür yoktur. Hep eski kafalı müdür ve öğretmen modeli sunularak, öğrenciler öğretmenlikten soğutulmaktadır.
7- Dizi ve filmlerde okula gelmeyen ve okuldan kaçan öğrenci hep akıl veren, sözü dinlenen ve haklı nedenlerle okulu asan bir tiptir. Öğrenciyi okuldan soğutuyor.
8- Öğrenciler hep çete halinde dolaşıyor. Hep başka öğrencilerin ve öğretmenlerin aleyhine tuzak kuruyorlar.
9- Öğrencilere gelecekle ilgili mesajlar verilmemekte. Onların ülkenin geleceği olacağı adeta unutturulmak istenmektedir.
10- Kızlar okulda hep makyajlı, erkekler kravat bozuk, yaka düğmesi açık başıboş bir öğrenci tipi gösterilmektedir.
11- Din dersinde din hocası ile alay edilir, fen dersinde hep aykırı bir deney yapılır, spor dersinde hep şamata. Yani eğitim hafife alınır.
12- Okullarda çocuklar ve gençler eğitime öğrenmek için değil, sınavı geçmek, iyi not almak için katılıyor. Örneğin üniversite sınavında her alandan iyi bir başarı elde eden öğrenci, tarihle ilgili bir konuyu yorumlamaya gelince suspus oluyor. Sadece test üzerinden doğru ya da yanlış şıkkı bilmeye odaklanmış.
13- Sözel ya da sayısal beceri kağıt üzerinde kalmaktadır. Konuşma, yorumlama, muhakeme etmede pek işe yaramıyor. Çünkü öğrenci hep kağıt parçası üzerinden sınav oluyor. Öğrenciler yazılı sınavlardan çok sözlü sınavlara alınmalıdır.
14- Öğrenciler bugün öğrenci yarın öğretmen, doktor, mühendis, mimar, sanatçı, muhasebeci olacaktır. Temeli sağlam olmayan görkemli binalar en ufak sarsıntıda çöker. Gelecek bugünden inşa edilmelidir.
Murat PADAK
Eğitim Görevlisi
Henüz yorum yapılmamış.