Murat Padak | Kişisel Web Sayfası
ResimLink - Resim Yükle

Kur’an’ın Kur’an’ı tefsir etmesi nasıl oluyor

Kur’an’ın Kur’an’ı tefsir etmesi nasıl oluyor

Uygulamalı olarak gösterelim.

1- Fatiha Sûresi yedinci ayette kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet diyor. Burada kendilerine NİMET VERİLENLER kimlerdir bilmiyoruz.

(صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ)

[Fâtiha suresi 7]

2- Nisa Sûresi altmış dokuzuncu ayette kendilerine nimet verilenlerin nebiler, SIDDIKLAR, şehitler ve salihler olduğu geçiyor. Buradaki sadece bir maddeyi esas alarak peki sıddıklar kimlerdir? Kimlere sıddık denir? Bunun cevabını da Hadid Sûresi veriyor.

(وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا)
[Nisâ suresi 69]

3- Hadid Sûresinde Allah’a ve Resulüne iman eden kimselere sıddık deniyor. Bu ayet net bir şekilde sıddık kelimesini tanımlamıştır. Peki burda ALLAH’A ve RESULÜNE İMAN ŞART MI? Sadece birine iman yetmez mi? Birine iman etse diğerine etmese ne olur? Bunun cevabını da Nisa Sûresi 150 ve 151. Ayet veriyor.

(وَالَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الصِّدِّيقُونَ ۖ وَالشُّهَدَاءُ عِنْدَ رَبِّهِمْ لَهُمْ أَجْرُهُمْ وَنُورُهُمْ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ)
[Hadîd suresi 19]

4- Bu ayetlere göre Allah ve Resulünün arasını ayıranlar kesinlikle inançsız yani kafir kabul edilmiştir.

(إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيُرِيدُونَ أَنْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ اللَّهِ وَرُسُلِهِ وَيَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَنَكْفُرُ بِبَعْضٍ وَيُرِيدُونَ أَنْ يَتَّخِذُوا بَيْنَ ذَٰلِكَ سَبِيلًا) (أُولَٰئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ حَقًّا ۚ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُهِينًا)
[Nisâ suresi 150-151]

5- ayetlerin ayetleri tefsir etmesi bu şekilde devam eder gider. Bunun bir sonu yoktur. Bu ayetten sonra örneğin Bakara Sûresi 285. Ayete geçebilirsiniz. Oradan Allah’a iman ile ilgili ayetlere, resullere olan ayetlere geçebilirsiniz. ya da kafir nedir? Kime denir? Cezası nedir? Gibi soruların cevabını aramak için diğer ayetlere geçebilirsiniz.

Murat PADAK
Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz