Siyer kitapları Savaş derslerine dönüşmesin
Siyer kitapları peygamber efendimizin hayatından bahseden eserlerdir. İlk bakışta göze ve kulağa hoş geliyor. Peygamber efendimizden bahsediyor. Buraya kadar normal.
Ancak siyer kitaplarına şöyle bir göz atınca ana konular hep trajedi’dir. Hep üzücü olaylar anlatılır. Anlatım biçimi de üzücüdür. Peygamber efendimizin yetim doğması, annesini kaybetmesi, dedesini kaybetmesi, amcasının yanında büyümesi, çektiği sıkıntılar, vahiy sonrası işkenceler, müslümanlara yapılan baskı ve boykot, hicret, savaşlar, seriyyeler, Yahudilerin ve münafıkların entrikaları, peygamber efendimizin vefatı ve hilafet…
Siyer konuları genel olarak savaş biyografisi olmaktan öteye gitmiyor. Bir kaç konu hariç neşe ve coşku veren pek bir şey yok.
Bu anlamda bir kaç çeşit siyer eseri yazılması gerekiyor. Peygamber efendimizin savaş otobiyografisi olduğu gibi yerini korumaları ve bu tür eserleri halka arz etmemeli. Özellikle çocuklar için yazılan siyer eserlerinde savaşlar ile ilgili konular hassasiyetle incelenmelidir.
Umuma açık siyer kitapları da olmalıdır. Bu eserlerde peygamber efendimizin biyografisi içerisinde günlük hayatta yaşadığı olaylar, espriler, nükteler, ahlaki örnekler, kısa anılar, Sahabe anıları gibi konular yer almalıdır
Peygamber efendimizin ahlakı malesef siyer kitapları içerisinde yer almamıştır. Bunun belki de bir nedeni siyer kitaplarının tarihi olayları esas alma mantığıdır. Ahlaki bir konu tarihi bir konu olmadığı için siyer kitaplarına girmemiştir. Bunun için müstakil olarak şemail türü eserler yazılmışsa da günümüzde bu tür eserler yeteri kadar tanıtılmadığı için kıyıda köşede kalmıştır.
Siyer kitapları genel olarak peygamber efendimizin askeri hayatıdır. Bunu bu vakitten sonra değiştirmek sanırım mümkün değildir. Ancak alternatif siyer eserleri de oluşturulmalı ve öncelikle bu eserler okutulmalıdır. Okullarda öğrenciler peygamber efendimizi hep savaşlar üzerinden tanıyor. Siyer deyince akıllarına Bedir, Uhud, Hendek, Hayber, Mekke fethi gibi olaylar gelmektedir. Zira sorular da bu tür konularda sorulmaktadır.
Peygamber efendimizin sivil hayatına dair eserlerin yaygınlaştırılması gerekir. Özellikle çocuklar için yazılan eserlerin savaş kitabı olmaktan çıkarılması gerekir. Cami derslerinde ve Siyer derslerinde okunması için peygamber efendimizin genel hayatına dair siyer mantığı ile yazılmış eserlerin tanıtılması gerekir.
Peygamber efendimizi tanımak isteyen biri eline bir siyer kitabı aldığı zaman sadece savaşları görmemelidir. Peygamber efendimizin ahlakı, ibadet hayatı, sosyal hayatta yaptığı işler, topluma örnek olması, güzellikleri teşvik etmesi gibi konular ağır basmalıdır.
Murat PADAK
Şanlıurfa Diyanet Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi
Henüz yorum yapılmamış.