Murat Padak | Kişisel Web Sayfası

Sosyal medyada yorum ve paylaşım adabı

Sosyal medyada yorum ve paylaşım adabı

Sosyal medya uzağı yakın eden (yakını da uzak eden) bir sistemdir.
Uzakta yaşayan, eş dost, akraba ve bir çok kişinin haberlerini takip etmenizi kolaylaştırır.
Uzak bir şehirde hatta ülkede yaşayan bir alimin, siyasetçinin, sanatçının, edebiyatçı ve akademisyenin düşüncelerini ve bilgilerini bir çırpıda okuyabilir, yorumlayabilir ve paylaşabilirsiniz.
Ne var ki özellikle doğru okuma, yorumlama ve paylaşma konusunda çok ciddi yanlışlarımız var.
Bu yazımızda bu konuda bazı önemli hususlardan söz edeceğiz.

1. Paylaşımı lütfen düzgün okuyun. Anlamak için okuyun. Takip ettiğiniz her kişiyi sevmek zorunda değilsiniz. Bu durum sizi onun her paylaştığını yanlış okumanıza gerekçe olmamalı.

2. Takip ettiğiniz kişilerin paylaşımları çoğu zaman kişisel düşüncedir, nesnel değildir. Eleştiriye açık yönleri vardır. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu durum sizi onun paylaştığı şeye karşı çıkmanız için yeterli değildir.

3. Takip ettikleriniz kusursuz insanlar değildir. Kusurlu olmaları onların her paylaştığından kusur aramanızı gerekli kılmaz.

4. Takip ettiğiniz kişilerin özellikle de tanınan ilim adamı vb. Paylaşımları çoğu zaman adminler, hayranlar tarafından yapılmaktadır. Bazen onlar da yanlışlıkla yanlış mesaj verebilirler.

5. Şahıslar ve kurumlar adına açılan hayran sayfalarındaki hiçbir paylaşım ciddi anlamda kaynak yoksa, paylaşım üzerinden şahsı ve kurumu hedef alamazsınız.

6. Hiç kimsenin dünyaya bakış açısı bir değildir. Sizin gibi düşünmek zorunda değildir. Hoşunuza gitmeyen bir paylaşıma hakaret ederek cevap vermeniz sizin de eleştiriye açık olmanıza imkan sağlar.

7. Hoşunuza giden bir paylaşıma güzel bir tepki verebilirsiniz. Teşekkür ederim, güzel bir yazı, ağzınıza sağlık veya beğen butonuna basarak tepkinizi ifade edin.

8. Hoşunuza gitmeyen bir paylaşıma ise hakaret etme lüksünüz yoktur. Paylaşımı beğenmediğinizi gerekçesiyle ifade edersiniz. Ya da beğenmeme butonuna basarak tepkinizi ifade edebilirsiniz.

9. Takip ettiğiniz kişi paylaşımı konusunda sizden daha alim, daha bilgin, daha iyi biriyse lütfen buna dikkat edin.

10. Doçent olan bir müfessir din hocasına Kuran okumada güçlük çeken birinin eleştirileri yersizdir. İlim adamına saygısızlıktır. Normalde sosyal medya üzerinden değil de İlmi bir meclis olsa onu saygısızlıktan dersten kovma hakkı vardır. Olması gereken de budur. Yani sosyal medyada engel vermesi onu dersten kovmaya benzer.

11. Hadis alanında uzman olan birinin paylaşımlarına ukalaca yorum yapmak da dersten kovulmayı gerektirir.

12. Genç arkadaşların yorumları genelde küfürlü, hakaretler içeren, ağır ithamlar ifade etmektedir.

13. İnsan içinde olanı dile döker. İlmi bir cevabı olmayanlar genelde küfür ve hakaret yolunu tercih etmektedir.

14. Tanımadığınız, tanışmadığınız ve kendisiyle herhangi bir sosyal ilişkiniz olmadığınız birinin şahsı hakkında paylaşımlarından yola çıkarak kesinlikle yorum yapmayın.

15. Yorum yapmak görüş belirtmektedir. Küfür etmek yorum değildir. Hakaret etmek yorum değildir. Küfürlü yorumlar yapanın iç dünyasında neler olduğu kendisini göstermektedir.

16. Başkasının paylaşımını paylaşmanız için izin almanız gerekiyor. Zira onun adını kullanarak veya kullanmayarak yaptığınız paylaşım altındaki yorumlar onu da bağlamaktadır. Eğer paylaşım için mutlak izin vermişse, onun paylaşımını değiştirmeden paylaşmalısınız.

Murat Padak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz